NADA

Nada és el títol de la lectura que hem treballat durant el primer trimestre a les classes de llengua castellana de 1r de batxillerat.

Nada és la primera novel·la de l'autora Carmen Laforet i una de les obres més importants de la literatura del segle XX. Traduïda a l'anglès, és una de les obres més comentades a les universitats de literatura dels Estats Units. La novel·la narra les dures vivències de l'Andrea que, amb 18 anyets, viatja de Canàries a Barcelona on s'instal·la a casa d'uns familiars al carrer Aribau. La situació de postguerra es reflexa en el deteriorament tant de la família com de la casa i l'Andrea haurà de conviure amb tot això; així, la ciutat es converteix en un espai de calma i reflexió. 

La ciutat, Barcelona! Les professores del departament de llengua castellana, apassionades de la literatura i captivades per l'obra de Laforet, no podíem deixar passar l'oportunitat de fer la ruta literària que ens oferia la Marga de coneixerbcn.com i conèixer tota la història que hi havia darrera de cada racó de la ciutat i que tant havia enamorat a l'Andrea/Carmen Laforet. 

La ruta va durar un parell d'horetes que es van fer molt curtes i vam xalar moltíssim. La Marga ens va explicar tantes curiositats que desconeixíem de la ciutat i que estaven tan estretament relacionades amb l'obra que ens vam quedar amb les ganes de repetir l'experiència!

Vam començar la ruta al paranimf de la Universitat de Barcelona (Plaça Universitat), ens vam apropar al portal del pis del carrer Aribau, vam caminar pel Raval, vam entrar al pati de CCCB i vam esquivar als skaters del MACBA. Finalment vam acabar a la Catedral. 


De camí cap a Barcelona vam aprofitar les hores al tren per fer un repàs a la novel·la gràfica



Claustre de la UB



Jardins de la UB, on Andrea es trobava amb els seus companys i companyes.





Portal del pis de la família materna d'Andrea al carrer Aribau.



Plaça del Pi.



Carrer de les Ramelleres 
 (El carrer és famós arreu de Barcelona per què hi havia la Casa de la Maternitat, depenent de la Casa de la Misericòrdia, fundada al darrer terç del segle XIV, i que actualment acull a part de les oficines de la seu de districte de Ciutat Vella. En aquest espai s’hi abandonaven els nens orfes de Barcelona i rodalia, fills il·legítims o bé fruit d’embarassos no desitjats. Els nens eren abandonats en un torn de forma anònima, i les mares que els abandonaven podien fer una almoina o donació a les monges de la Casa mitjançant una petita obertura destinada a fer els donatius per la cura i manutenció dels infants.)

Veieu el forat rodó que hi ha a la paret d'aquesta fotografia? Aquí és on es deixaven els bebès que les mares no podien cuidar ni alimentar. Veieu el forat petit? és on deixaven l'almoïna.



Porta de la Catedral de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada