LES ENCICLOPÈDIES FÍSIQUES: RESSUCITEM EL CADÀVER!

Josep Roig i la classe de 2n ESO B 


La Viquipèdia és la bomba: accessible, ràpida, multilingüe, quasi infinita. Pots trobar-hi el clàssic article sobre la penicilina, és clar, però també tafanejar la biografia de la Bad Gyal o esbrinar que un dels referents d'en Bad Bunny és el gran cantant porto-riqueny Héctor Lavoe. Tanmateix, el que la fa autènticament top és que es construeix entre tots: tu hi pots escriure articles, jo també.

Una mica com allò que va profetitzar Jorge Luis Borges a Pierre Menard, autor del Qujiote: "Todo hombre debe ser capaz de todas las ideas y entiendo que en el porvenir lo será.

Ara bé, siguem honestos, no tot és or. Qui no s'ha trobat mai un totxo d'article impossible d'assimilar quan només vols saber les quatre coses bàsiques d'un determinat concepte o personatge il·lustre? O, pitjor encara, un artice mal editat o amb errors. Ja ho sabem, els projectes col·laboratius tenen un esperit molt noble, però també tenen debilitats.

Per aquesta raó, i perquè els alumnes nascuts a partir del 2000 acostumen a veure la vintena de toms d'una enciclopèdia arrenglerats a la biblioteca de l'institut com un objecte prehistòric i inútil, amb la classe de 2n ESO B de l'INS Vila-seca hem decidit ressucitar-los. 

La qüestió és que amb el nostre projecte Autors romans... stars d'Instagram!, del qual us donarem més notícies ben aviat, vam decidir anar a la recerca de l'arca perduda per conèixer la biografia i obra d'alguns dels pensadors llatins més universals... com Luci Anneu Sèneca.


Així doncs, noies i nois van haver de resoldre l'enigma de la recerca per trams d'abecedari i van poder copsar com varien les entrades depenent d'una enciclopèdia o altra. Però el més important, els hi vam treure la pols i vam contradir -ni que sigui una mica- la brama que aquests llibrots només ocupen espai i que avui dia han perdut el sentit. 

LLARGA VIDA A L'ENCICLOPÈDIA! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada